Pyhä Sarkis - rakastavaisten suojelija


Kun muualla maailmassa odotetaan Pyhän Valentinuksen päivää 14.2., niin armenialaiset valmistautuvat viettämään Pyhän Sarkisin, rakastavaisten ja nuorten suojeluspyhän juhlaa. Vuodesta 2008 Pyhän Sarkisin juhlapäivää on vietetty myös erityisenä nuorten juhlana katolikos Karekin II aloitteesta. Pyhän Sarkisin juhla on yksi Armenian merkittävimmistä juhlapäivistä. Sitä vietetään vuosittain 63 päivää ennen pääsiäistä, ja tänä vuonna juhla on siis tänään 30.1. 

Pyhä Sarkis ei ollut armenialainen, vaan hän syntyi Bysantissa 300-luvulla. Keisari Konstantinos Suuren hallituskaudella Sarkis nimitettiin Armenian rajanaapurin, Kappadokian alueen prinssiksi ja päälliköksi. Keisari Konstantiosta seurasi valtaistuimella Julianos Apostata eli Julianos Luopio (361-363). Julianos halusi palauttaa pakanuuden ja suhtautui siksi erittäin vihamielisesti kristittyihin, joita hän lähettikin sitten sadoittain kuolemaan. Sarkis pakeni vainoja Armeniaan poikansa ja neljäntoista sotilaansa kanssa. Armenian kuningas Tiran (tunnetaan myös nimellä Tigranes VII, hallitsi 339-350) toivotti hänet lämpimästi tervetulleeksi. Kun Julianoksen joukot etenivät Antiokiaan asti teurastaen kristittyjä, kuningas Tiran kehotti Sarkisia ja hänen poikaansa Martirosta pakenemaan Sassanidien valtakuntaan. Kuultuaan Sarkisin maineesta taitavana sotilasjohtajana Sassanidien hallitsija Sapor II (309-379) nimitti hänet armeijansa komentajaksi. Sarkis onnistui mm. lyömään keisari Julianoksen joukot ja esti niiden pääsyn Saporin valtakuntaan.


Miten Sarkisista tuli marttyyri

Sarkis antoi aina kunnian Jumalalle kaikista voitoistaan. Hän vaati kanssaan taistelevia miehiä uskomaan taivaan ja maan Luojaan, jotta heidän "sydämensä ei koskaan vapisisi". Kiertelevät papit kastoivat joitakin Sarkisin sassanidiarmeijan sotilaita, mutta muutamat, jotka eivät ottaneet kastetta menivät kertomaan kuningas Saporille Sarkisin uskonnollisesta vakaumuksesta. Kuullessaan että Sarkis oli kristitty Sapor kutsui Sarkisin poikansa ja neljäntoista uskollisen, kastetun sotilaan kanssa palatsiinsa aikomuksenaan testata heidän uskoaan. 

Sapor määräsi miehet osallistumaan tulen seremoniaan zarathustralaisessa temppelissä ja uhraamaan siellä. Sarkis kieltäytyi kuninkaan määräyksestä ja sanoi: "Meidän tulee palvella yhtä Jumalaa - Pyhää Kolminaisuutta, joka on luonut maan ja taivaan. Tuli tai kuvapatsaat eivät ole jumalia ja ihminen voi tuhota ne." Sarkis tuhosi kaikki esineet tulen temppelissä. Tämä raivostutti väkijoukon, joka hyökkäsi Sarkisin ja hänen poikansa kimppuun. Raivostunut kuningas Sapor mestautti Martiros-pojan ja ne neljätoista kristittyä sotilasta Sarkisin silmien edessä. Sitten hän heitti Sarkisin vankilaan, mutta kun kuuli, että Sarkis ylisti ja rukoili Herraansa entistä hurskaammin vankilassa, hän määräsi tämän teloitettavaksi.

Sarkisin elämäkerran mukaan hän rukoili mestauspaikalle vietäessä ja enkeli laskeutui hänen vierelleen sanoen: "Pysy vahvana. Älä pelkää ruumiisi tappajia, sillä Taivaan valtakunnan portti on sinulle avoinna." Sarkis vetosi vielä läsnäoleviin, että he ottaisivat vastaan Kristuksen, ja sitten hänet surmattiin. Kun hän kuoli, hänen ruumiinsa ympäröi ihmeellinen valo.

Sarkisin jäljelle jääneet ystävät hakivat hänen ruumiinsa, kietoivat sen puhtaaseen pellavakankaaseen ja lähettivät sen Assyriaan, missä se oli 400-luvulle saakka. Pyhä Mesrob Mashtots (362-440) toi Sarkisin reliikit takaisin Armeniaan Ushin kylään, mihin rakennettiin Pyhän Sarkisin luostari. Vuonna 1999 luostarin raunioilla tehtiin arkeologisia kaivauksia, ja Pyhän Sarkisin reliikit vietiin Etchmiadzinin kokoelmiin. 

Marttyyri Sarkisia on kunnioitettu pyhänä hänen kuolemastaan lähtien. Hänet tunnetaan myös nimellä Surb Sarkis Zoravor - Pyhä Sarkis Soturi tai Pyhä Sarkis Kenraali sekä Pyhä Sarkis Kreikkalainen. Hänen elämäkertansa on kirjoitettu jo pian hänen kuolemansa jälkeen. Syyrialaisesta käsikirjoituksesta sen käännätti armeniaksi patriarkka Nerses Shnorhali (Nerses Armorikas) 1100-luvulla. 
Pyhä Sarkis kuvataan ikoneissa yleensä valkoisen hevosen selässä poikansa Martiroksen kanssa.


Pyhän Sarkisin merkitys nykyään

Pyhä Sarkis on yksi rakastetuimmista pyhistä kautta armenialaisen maailman. Yli 200 kirkkoa ja kappelia on pyhitetty hänen muistolleen ja kaikissa niissä toimitetaan juhlapalvelus Pyhän Sarkisin päivänä. Liturgian jälkeen toimitetaan myös erityinen nuorison siunaaminen ja ristisaatto, jota johtaa Sarkisiksi puettu ratsumies. Sarkis / Sargis on myös edelleen hyvin suosittu nimi. Sarkis on niin kuuluisa historiallinen henkilö, että hän on jopa osa kurdien kansanperinnettä. 

Pyhän Sarkisin päivän ristisaatto Jerevanissa. 

Pyhästä Sarkisista on lukuisia tarinoita ja legendoja, joista useimmat liittyvät jollain tavalla rakkauden kiemuroihin. Tässä niistä yksi:

Elipä kerran köyhä runonlaulaja nimeltään Gharib. Hän oli rakastunut Shah-Sanam -nimiseen rikkaan miehen tyttäreen. Rikas mies lupasi tyttärensä Gharibille vain siinä tapaauksessa, että tämä onnistuisi hankkimaan merkittävän rahasumman seitsemässä vuodessa. Kovin rakastunut Gharib hyväksyi ehdon ja matkusti moniin vieraisiin maihin rikastuaakseen tarpeeksi seitsemässä vuodessa. Seitsemän pitkän vuoden jälkeen hän oli saanut koottua merkittävän summan rahaa, ja hänen oli palattava takaisin. Paluumatkalla hän kuitenkin kohtasi kaikenlaisia vastoinkäymisiä ja tajusi, että hän ei millään ehtisi ajoissa takaisin. Puhtain sydämin ja rehellisin mielin hän rukoili Pyhää Sarkisia auttamaan. Pyhä Sarkis saapui valkoisella hevosellaan, otti Gharibin kyytiinsä ja kiidätti hänet rakastettunsa luo. Nähtyään runonlaulajan vahvan tahdon ja syvän rakkauden Shah-Sanamin isä siunasi heidän liittonsa.

Pyhän Sarkisin päivä on myös hyvin suosittu hääpäivä. 


Juhlaan liittyviä tapoja

Uskomuksen mukaan Pyhä Sarkis ratsastaa juhlayönä tuoden siunausta ja menestystä uskoville. Vanha tapa on jättää yöksi oven ulkopuolelle vadillinen jauhoja tai puuroa ja toivoa, että siinä on aamulla kavionjälki, joka on merkki siitä, että Pyhä Sarkis on kuullut toiveet ja rukoukset. Myös hevosenkengän löytäminen on merkki toiveiden toteutumisesta. 

Juhlan aattona leivotaan suolaisia pikkuleipiä (Surb Sargis Aghabit). Ennen vanhaan isoäidit leipoivat niitä naimaikäisille tytöille, mutta nykyään myös pojat syövät niitä toivoen, että tuleva puoliso tulee unessa antamaan vettä. Nuoret antavat pikkuleipiä myös lahjaksi ystävilleen ja välttävät juomista koko aattopäivän. Juhlapäivän herkku on Surb Sarkis Halva, makea hedelmä-pähkinäkakku. Tässä englanninkielisellä videolla leivotaan molempia. Hyvää Pyhän Sarkisin päivää! 













Kommentit

  1. Kiitos tästä mielenkiintoisesta postauksesta. Pyhä Sarkis on minulle outo nimi, mutta hänen italialainen nimensä Santi Sergio on tutumpi. Suomalaisia nimiä/nimityksiä en tunne juuri lainkaan, sillä pyrin käyttämään blogissani alkuperäisiä italialaisia ja ruotsalaisiakin nimiä. Suomen kieleni on ikävä kyllä ruostunut 50 vuoden Suomesta poissaolon takia, mutta silti halusin pitää blogejani yllä suomen kielellä.

    Pyhästä Sarkiksesta/ Santi Sergiosta olen mainunnut omassa blogissani, sillä Roomassa on kirkko nimeltä Santi Sergio e Bacco degli Ucraini (aikaisemmin La Madonna del Pascolo saman nimisen ikoonin mukaan). Kirkko on pyhitetty Santi Sergiolle ja hänen sotakaverilleen Santi Baccukselle. Kirkko toimii nykyään Roomassa asuvien ukrainalaisten kotikirkkona.

    En tunne ortodoksista kirkkoa ja uskontoa paljoakaan, koska olen enmimmäsken keskittynyt katolliseen uskontoon ja Roomaan. Joten luen mielenkiinnolla blogiasi oppiakseni uutta. Olen sen verran iäkäs jo etten taida enää uskaltaa lähteä 'pitkille ristiretkille', vaan pysytellä Euroopassa pandemiankin takia, vaikka mieli tekisi lähteä Aasiaan.

    Jään odottamaan uusia postauksia...kun aikasi antaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

միասին հաց կիսենք - Mitä Armeniassa syödään, I osa

Kohtaamisia Armeniassa, osa 1: Sergei.