որքան արժե - PALJONKO MAKSAA?

Mihin rahaa menee ja mitä normaali arkielämä Armeniassa maksaa? Ensinnäkin täytyy tietää, että on olemassa Jerevan ja muu Armenia. Jerevan on nykyaikainen suurkaupunki, josta on saatavissa mitä tahansa ja asuminenkin on kalliimpaa kuin muualla. Pikkukaupungeissa ja maaseudulla elämä on varsin vaatimatonta ja omavaraistalous näyttelee suurta osaa perheiden kulu- ja tulorakenteessa. 

Toinen tietämisen arvoinen asia on hinnoittelun jako tavallaan kolmeen osaan: huokeat paikalliset tuotteet, jopa vielä halvemmat venäläiset (entisten neuvostomaiden)/ kiinalaiset tuotteet ja ns. lännen tuotteet: merkkituotteet, ylikansallisten yhtiöiden tuotteet ja laatutuotteet (esim. suomalainen juusto ja vessapaperi).


ASUMINENMITÄ SE MAKSAA?

Jerevan kasvaa koko ajan ja uusia asuntoja rakennetaan jatkuvasti. Asuntotarjontaa on enemmän kuin tarpeeksi. Hinnat vaihtelevat todella paljon. Vuokra-asunnon voit saada mukavasta talosta keskeiseltä paikalta tällä hetkellä alle 500 eurolla /kk. Niin vuokra- kuin omistusasuntojen hinnat vaihtelevat suunnattomasti rakennuksen iän, kunnon ja sijainnin mukaan. Ydinkeskustan ulkopuolelta neuvostoaikaisesta kerrostalosta voit saada remontoidun kaksion kaikkine mukavuuksineen 20.000 eurolla. Uusi kerrostaloasunto keskustan alueella maksaa vähintään 200.000 €. Uusi omakotitalo Jerevanin keksustan liepeillä maksaa 400.000 € ylöspäin. 

Keskeneräisen tai vanhan, remonttikuntoisen talon Jerevanin ulkopuolelta voi saada muutamalla kymppitonnilla, ja remontointi on halpaa. Itse maksoin 43.000 € täysin remonttikuntoisesta pienestä omakotitalosta noin hehtaarin puutarhatontilla.Talo sijaitsee suurehkossa maalaiskylässä vetovoimaisella kasvualueella n. puolen tunnin automatkan päässä Jerevanista. Käytössä on nyt 3 h, keittiö ja kylpyhuone.Talon remontti onkin sitten muutaman muun artikkelin arvoinen asia. 

Yleisesti ottaen sähkö on kallista (ei Suomeen verrattuna) ja kaasu on halpaa. Meillä menee sähköä valaistukseen, vesipumppuun, talouden pienkoneisiin ja remonttikoneisiin, Kylmällä kaudella myös keittiön ja kylpyhuoneen lattialämmityksiin. Kaasulla lämpiää liesi, lämmin vesi ja patterijärjestelmä. Heinäkuun sähkö- ja kaasulasku oli yhteensä vähän alle 6 €, mutta ilmastointia ei käytetty kertaakaan. Pelkkä ilmastoinnin / ilmalämpöpumpun käyttö kolminkertaistaa helposti sähkölaskun. Kiinteistöveroa maksoin viime vuonna 18 €.

Vesi on käytännössä ilmaista. Sitä tulee luonnollisella paineella Aragats -vuoren lähteistä, mutta kylässä on vesilaitos ja vesijohtojärjestelmä, joka säännöstelee vettä saman verran kaikille talouksille. Toiminta kustannetaan verovaroilla. 


OSTOKSET

Tietenkin riippuu paljon siitä mitä ostat ja mistä. Jerevanissa riittää kauppakeskuksia ja kalliita merkkiliikkeitä, kuten Dior, Michael Kors, Prada yms. Näissä paikoissa hinnat ovat varmasti samaa luokkaa kuin muidenkin maiden merkkiliikkeissä. Sama koskee Suomestakin tuttuja liikkeitä, kuten Mango, H&M tai Zara, hinnat ovat mielestäni samoja kuin esim. Suomessa.

Torit ja markkinat ovat sitten taas asia erikseen. Sieltä saattaa löytää hyvinkin halvalla vaatteita, kenkiä, laukkuja yms. Markkinoita riittää niin ilta kuin päiväsaikaan ja yleensä niiltä löytää kaiken miä elämässä tarvitaan ja enemmänkin. Itse kyllä mieluusti tuen pieniä paikallisyrittäjiä, torikauppiaita ja lähiseudun pieniä liikkeitä. 

RUOKAKAUPASSA KÄYNTI

Perustarvikkeet edullisia. Katson tässä viimeisintä Jerevan City -marketin kassakuittia: leipä 0,40 €, munakoisot 0,26 €/kg, kurkut 0,21€/kg, paseerattu tomaatti 0,87 € puolen kilon purkki, edam-tyyppinen paikallinen juusto 1,75 € /300 g, puoli kiloa naudan jauhelihaa 2,55 €, kilon mötikkä possun ulkofilettä 3,82 €. Nimenomaan ruokakaupassa voi säästää huikeita summia ostamalla paikallista ja sesonkituotteita. Suomesta tarjolla on mm. Oltermannia ja Viola -sulatejuustoa, suomalaista voita ja Koskenkorvaa, jotka ovat vähän kalliimpia täällä kuin Suomessa, mutta paljon kalliimpia kuin paikalliset tuotteet. Sen sijaan esim. Juhla Mokka -kahvin ja Lambi -wc-paperien hinnat eivät juuri eroa paikallistuotteista.

Kun käyn Jerevanissa isossa supermarketissa, ostan yleensä kerralla noin viikon sapuskat ja päivittäistavarat. Se tarkoittaa 2-3 muovikassillista tavaraa n. 35 eurolla, mukaan lukien juomat (useampi litra kivennäisvettä, ehkä muutama olut ja pari pulloa viiniä.) 

Kananmunat, omenat, viinirypäleet, kurkut, tomaatit, kesäkurpitsat, persikat, päärynät, luumut jne. maksavat yleensä alle euron kilo. Perunat ja sipulit alle puoli euroa kilo. Kesäkuusta lähes jouluun saakka hedelmiä tulee omasta puutarhasta jopa yllin kyllin. Vaikka pähkinät ovat paikallista tuotantoa, niiden kilohinta lähentelee Suomen hintoja. Usein ostan munia naapurista ja hyvällä onnella naapurin kanat munivat silloin tällöin meidänkin puutarhaan. Kala on kallista (jopa venäläinen säilykekala) ja laatu on useimmiten mitä sattuu. Maalaiskylissä vaihdantatalous ja kylän yhteiset leivonta- ja teurastuspäivät kuuluvat elämäntapaan. 


ULKONA SYÖMINEN JA JUOMINEN

Keskihintaisessa, hyvässä ravintolassa syö kympillä kolmen ruokalajin päivällisen - kahdelle. Paikallinen pikaruoka, useimmiten kebab tai shaurma maksaa 1-2 €, ja annos on noin puolimetrinen lavash-leivän sisään kääritty liha lisukkeineen (vihanneksia, yrttejä ja sipulia) ja mausteineen. Salaatin saa alle eurolla. Jerevanissa on ravintoloita laidasta laitaan, kaikkea löytyy shushista meksikolaiseen ja aivoista sorkkiin. Hintataso vaihtelee: Jerevanin kallein kahvikupillinen (6 €) löytyy Marriot -hotellin terassilta.

Alkoholiveroa ei ole, eikä myöskään valmistusrajoituksia. Yleinen periaate on, että olut ja vodka ovat halpoja, viinit kalliita. Viinilasillinen (täysi) ravintolassa maksaa vähän toista euroa, hyvän, paikallisen viinipullon saa kaupasta alle kuudella eurolla. Iso tuoppi paikallista olutta hanasta 0,87 €, pullo kaupassa 0,40 €. Tuontioluen hinta on kaksinkertainen. Hyvä, tehdastekoinen vodka n. 7 €/litra, suomalainen Koskenkorva 25 €/litra. Täytyy vielä mainita ehkä Armenian tunnetuin vientituote, puolen litran pullo 10-vuotiasta Ararat -brandya maksaa kaupassa 27 €. Muodikkaat drinkit kattoterasseilla saattavat maksaa toista kymppiä.LIIKKUMINEN

Suomeen verrattuna hyvinkin edullista. Jerevanin metron kertalippu maksaa alle 20 senttiä ja paikallisbussin eli marshrutkan lippu on lähes yhtä halpa. Ajan taksilla Jerevanin keskustasta kotiin (33 km) yhdeksällä eurolla.Jerevanin keskusta-alueella ajaa eurolla lähes minkä tahansa matkan. Lentokentältä keskustaan taksimatkasta ei kannata maksaa yli kuutta euroa. Autonvuokraus ei myöskään ole kallista, mutta liikennekulttuurin käsittäminen voi viedä aikansa. 

Bensa- tai diesellitra maksaa tänään 0,60 €, mikä on täkäläisille todella kallista. Useimmat autot kulkevat maakaasulla. Meidän autoon tankillinen kaasua maksaa 6000 dramia eli noin kympin, ja sillä ajaa tiestä ja maastosta riippuen 150 - 200 km. KAUNEUDENHOITOPALVELUT

Se, jos mikä on edullista. Täällä asuessaan kannattaa ehdottomasti itseään hemmotella erilaisilla kauneudenhoitopalveluilla. Jerevanilaiset naiset laitattavat hiuksensa jopa joka aamu kampaajalla; pesu ja föönaus alle 6 €, leikkaus ja föönaus alle 20 €. Juhlameikki on parinkympin luokkaa, samoin akryylikynnet. Hieronnan saa alle kympillä, samoin pedi-manikyyrin. Erilaiset lämpö-, aromaterapia- ja kylpyläpalvelut sekä esim. yksittäiset joogatunnit ovat myös hyvin kohtuuhintaisia.

Tässä joitakin esimerkkejä hinnoista täällä Armeniassa. Mitä enemmän elät ja asut kuin paikallinen, niin sitä vähemmän rahaa menee. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pyhä Sarkis - rakastavaisten suojelija

Kohtaamisia Armeniassa, osa 1: Sergei.

միասին հաց կիսենք - Mitä Armeniassa syödään, I osa